Ia Bermula Dengan Great Resignation, Kemudian Muncul Quiet Quitting, Dan Kini Moonlighting: Adakah Terdapat Hubungan Asas?

Berdasarkan petikan di Economicstimes.indiatimes.com, sektor pekerjaan yang telah berhadapan dengan pelbagai perubahan yang besar yang boleh dikatakan semenjak setahun yang lalu. Walaupun pandemik telah memperkenalkan kita dengan konsep-konsep yang baharu seperti sistem bekerja dengan jarak jauh, waktu kerja yang hybrid dan konsep kerja daripada rumah, situasi pasca-pandemik juga mempunyai senarai terminology yang tersendiri yang diperkenalkan kepada sektor pekerjaan. Terminology seperti “Great Resignation, Quiet Quitting, and Moonlighting” yang telah menjadi topik perdebatan hebat. Boleh dikatakan juga, topik ini merupakan topik yang dimana majikan dan pekerja sering berselisih pendapat tentang setiap satu daripada trend alam pekerjaan ini.

Hari ini, ramai pekerja bersedia untuk menerima peluang baharu, meningkatkan kemahiran diri dan menukar laluan kerjaya. Paling penting, mereka menghargai keseimbangan kerja dan kehidupan lebih daripada sebelumnya. Dan sebagai tindak balas kepada peralihan dramatik dalam cara pekerja ingin bekerja, syarikat baharu serta syarikat korporat telah dipaksa untuk memikirkan semula dan memperbaharui dasar mereka.

Mari kita lihat sedikit dengan lebih mendalam untuk mengetahui bagaimana trend ini mempengaruhi sektor pekerjaan dan sama ada ia berkaitan antara satu sama lain.

Great Resignation telah bertukar menjadi Quiet Quitting?

Pada tahun 2021, ketika orang ramai masih bergelut dengan kesan pandemik, keseimbangan kehidupan kerja mereka mula hancur, dan tekanan kerja meningkat. Dengan sesetengah memilih untuk berhenti daripada menyerah kepada tekanan, trend ekonomi yang dipanggil Great Resignation bermula yang seterusnya mendatangkan masalah besar kepada beberapa industri di peringkat global. Kemerosotan gaji, keletihan dan ketidakpuasan hati adalah sebab paling biasa yang disebut oleh pekerja yang tidak berpuas hati. Dan jangan lupa bagaimana persediaan kerja dari rumah memberi banyak masa dan peluang untuk memikirkan semula jika tidak membina semula laluan kerjaya mereka.

Tahun ini, satu lagi trend yang berjaya menarik perhatian semua orang dan telah membahagikan sektor korporat kepada dua ialah Quiet Quitting. Kita semua sedia maklum tentang bagaimana GenZ sangat menghargai kesejahteraan mental dan fizikal mereka, dan inilah sebabnya mereka mempopularkan trend Quiet Quitting di semua platform media sosial mereka.

Quiet Quitting sudah bersedia untuk melakukan minimum yang tidak wajar, meletakkan sempadan yang ketat, meninggalkan beban kerja yang sia-sia dan enggan melepasi perihalan tugas asas. Tidak seperti Great Resignation, anda tidak langsung menghentikan tugas anda, anda hanya menghalang penjualan dan bekerjasama dalam gaya hidup yang sibuk.

Berikut ialah contoh ringkas tentang cara ia berfungsi

Manager: Hei, saya hanya menghantar e-mel kepada anda mengenai semua perkara yang perlu dilakukan lebih awal sebelum cuti rehat esok.

Pekerja: Hai, saya tidak akan mempunyai keupayaan untuk menyiapkan semuanya lebih awal daripada cuti saya esok, jadi yang manakah di antara mereka yang menjadi keutamaan?

Pengurus: Kesemuanya. Semuanya perlu disegerakan.

Pekerja: Baiklah, jika semuanya mendesak, maka tiada apa-apa yang mendesak.

Pengurus: Saya tidak kisah apabila anda terpaksa pulang lewat, bawa komputer anda bercuti dengan anda dan selesaikan sahaja.

Pekerja: Kecemasan bos tidak sekaligus berakhir dengan kecemasan saya. Saya akan menamatkan apa yang saya boleh lebih awal daripada saya pergi.

Ramai orang mendapati interaksi sedemikian dalam filem pantas Loe Whaley aka Laura Whaley di Instagram atau di Youtube sangat berkaitan. Blogger ini menggunakan ironi dan jenaka untuk menyerlahkan perjuangan kakitangan dalam sektor syarikat, dan di samping itu menerangkan cara untuk ‘secara profesional’ mengatakan tidak kepada aku janji yang bukan sebahagian daripada huraian tugas anda. Seperti dia, ramai blogger menggunakan media sosial untuk menjual konsep menolak gaya hidup hiruk-pikuk.

Sekarang, apakah kesinambungan antara dua faktor tersebut?

Ia agak menonjol bahawa Quiet Quitting adalah model pasif jika dibandingkan dengan Great Resignation. Dan ia betul-betul disebut bahawa yang sebelumnya adalah segmen berikutnya dari yang terakhir. Dalam kes Quiet Quitting, anda menghalang daripada melangkah lebih jauh dan mula menghargai kesejahteraan peribadi anda, tanpa melanggar mana-mana kod syarikat secara ‘secara sah’.

Quiet Quitting Moonlighting

Satu lagi tempoh masa yang muncul sejak kebelakangan ini dan semakin mendapat momentum ialah ‘Moonlighting’. Ia merujuk kepada tindakan dalam melakukan tugasan kedua seseorang itu selain tugasan utama yang dipegangnya semasa waktu bekerja. Dengan kata lain, melakukan dua pekerjaan dalam masa yang sama tanpa meninggalkan pekerjaan tetap anda.

Kerja daripada rumah yang diperkenalkan sewaktu semua negara mengalami pandemic menyebabkan rakyat memilih untuk membuat dua kerja dalam masa yang sama di atas kesulitan – kesulitan yang dialami. Orang ramai melakukan sedemikian rupa, tanpa mengetahui kewujudan frasa-frasa tersebut atau tanpa mengetahui akan kesannya pada masa yang lebih panjang.

Apabila Quiet Quitting mula mendapat penerimaan oleh agensi pekerjaan, terma Moonlighting telah menjadi lebih relevan. Orang ramai menentukan cara untuk menggunakan masa lapang, usaha dan kuasa mereka untuk mencari wang dengan mengambil  beberapa peluang melakukan kerja sambilan secara serentak.

Selaras dengan dokumen melalui cara Indiatimes, seorang gadis di Chennai menggunakan aplikasi LinkedIn untuk memberi maklum balas dan perjalanan kariernya ‘trifecta of employment’.

Ini adalah contoh sebenar Moonlighting, di mana anda menjalankan semua kerja anda dengan bersungguh dan kecekapan yang sama.

Walau bagaimanapun, idea lengkap tentang Moonlighting ini telah memperoleh perspektif dan pendapat yang polarisasi. Walaupun syarikat pemula seperti Swiggy telah memperkenalkan Moonlighting pada dasar syarikatnya dalam perjanjian pekerjaan mereka, agensi teknologi terkenal seperti Wipro dan Infosys telah mengambil langkah yang bertentangan terhadapnya. Agensi-agensi ini telah melancarkan amaran menyebut bahawa konsep Moonlighting ini boleh mengakibatkan penamatan kontrak selama-lamanya. Beberapa veteran perusahaan menerima dengan tegas bahawa dalam era pasca-pandemi zaman moden, Moonlighting mungkin terperinci dan secara kritikal boleh memberi kesan ke atas tahap produktiviti dalam jangka masa yang panjang.

Garis Penentu

Setiap trend dalam alam pekerjaan disertakan dengan pelbagai kebaikan dan keburukannya. Sama ada betul atau salah, ia adalah paling mudah sama seperti anda membuat keputusan. Walaupun perletakan Great Resignation, Quiet Quitting, dan Moonlighting membantu majikan memahami anjakan paradigma dalam keperluan kakitangan, seseorang tidak boleh melupakan keinginan dalam setiap tindakannya. Mengikuti kecenderungan tersebut bukanlah satu langkah untuk melanggar peraturan syarikat namun boleh menjadikan anda lebih dekat dengan majikan anda, selagi anda tidak melanggar dasar perusahaan. Tetapi, ada setengah agensi pekerjaan tidak lagi membenarkan tahap produktiviti dikompromi pada sebarang kos.

Jadi, dalam keadaan seperti ini manakala tambahan dalam setiap elemen adalah keperluan masa, setiap kakitangan dan majikan perlu menyokong jalan komunikasi, tidak meninggalkan ruang untuk salah faham. Lebih-lebih lagi, agensi perlu melakukan langkah dalam menghargai setiap usaha para pekerjanya, memahami bakat mereka, meningkatkan keyakinan mereka, dan menawarkan pembayaran balik yang jujur ​​sekiranya ingin memberhentikan pekerjanya atas dasar yang munasabah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *