Grab Tidak Melihat Langkah Pemberhentian Secara Besar-Besaran Walaupun Pasaran Agak Melemahkan

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, di Singapura, syarikat Grab, firma-firma pengangkutan dan penghantaran makanan terbesar di Asia Tenggara, tidak membayangkan lagi di mana mereka perlu untuk melakukan pemberhentian pekerja secara beramai-ramai seperti yang dilakukan beberapa pesaing, dan secara terpilih mengambil pekerja, sambal mengawal secara ketat perkhidmatan kewangannya.

Ketua Pegawai Operasi Alex Hungate berkata pada awal tahun ini, Grab bimbang tentang kemelesetan global dan “sangat berhati-hati dan bijak tentang sebarang pengambilan pekerja”, dan akibat daripada tindakannya itu, kebimbangan tidak sampai ke tahap yang “terdesak” dalam pengambilan pekerja. pembekuan atau pemberhentian beramai-ramai.

“Sekitar pertengahan tahun, kami melakukan beberapa jenis penyusunan semula secara khusus, walaubagaimanapun saya sedia maklum bahawa sayarikat-syarikat lain telah melakukan pemberhentian besar-besaran, jadi kami tidak melihat diri kami dalam kategori itu,” kata Hungate, 56, kepada Reuters dalam temu bual pertamanya sejak menyertai Singapura berasaskan Grab Holdings Ltd pada Januari.

Syarikat itu mengupah untuk memberi peranan dalam sains data, teknologi pemetaan dan beberapa bidang khusus yang lain walaupun setiap pengambilan adalah keputusan yang lebih besar daripada sebelumnya, katanya.

“Anda mahu memastikan bahawa kami menjimatkan modal. Halangan untuk membuat upah pasti telah dibangkitkan.”

Grab yang berusia sedekad, nama terkenal di Asia Tenggara, mempunyai kira-kira 8,800 kakitangan pada penghujung 2021. Seperti pesaingnya, ia telah mendapat manfaat daripada ledakan dalam perkhidmatan makanan semasa wabak COVID-19, sementara pengangkutan menaiki kenderaan yang terkesan ketika pandemic berlaku.

Memandangkan ekonomi dibuka, permintaan penghantaran makanan semakin berkurangan manakala perkhidmatan pengangkutan masih belum pulih sepenuhnya. Penilaian teknologi juga telah jatuh secara mendadak dan inflasi, pertumbuhan yang lebih perlahan dan kenaikan kadar faedah telah muncul sebagai risiko.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, firma e-dagang terbesar di Asia Tenggara, Shopee, memotong pekerjaan di pelbagai negara dan menutup beberapa operasi di luar negara selepas induk Sea melaporkan kerugian yang semakin meluas dan membatalkan ramalan e-dagang tahunannya.

Hungate, seorang veteran dalam sektor perkhidmatan kewangan, logistik dan makanan, telah menerajui penolakan daripada barisan perniagaan margin rendah ketika Grab berlumba untuk memperoleh keuntungan.

Kerugian suku kedua mengecil kepada AS$572 juta daripada AS$801 juta setahun sebelumnya. Tetapi bulan lepas, ia mengurangkan prospek barangan kasarnya untuk tahun ini, menyalahkan kedudukan nilai dollar dan permintaan penghantaran makanan yang surut.

Bulan lalu, Grab berkata ia menutup berpuluh-puluh kedai yang dipanggil sebagai hab pengedaran untuk barangan runcit atas permintaan dan memperlahankan pelancaran kemudahan perkhidmatan “cloud kitchen” untuk penghantaran.

“Kawasan lain di mana kami terpaksa mengetatkan strategik kami adalah dalam perkhidmatan kewangan di mana kami mengembangkan pembayaran, dompet dan pinjaman kewangan bukan bank dengan agak ketara di luar platform dan pada platform kami,” kata Hungate.

Grab menyusun semula unit “fintech”nya tahun ini untuk memberi tumpuan kepada bidang yang lebih menguntungkan dan Reuters melaporkan mengenai keluarnya beberapa eksekutif kanan.

“MARGIN LEBIH TINGGI”

Grab kini memberi tumpuan terutamanya kepada penjualan produk pinjaman dan insuransnya pada platformnya kepada peniaga dan pemandu yang sering membayar balik daripada aliran pendapatan mereka di platform.

“Apabila kami membuat peralihan ini, campuran perniagaan akan bergerak ke arah margin yang lebih tinggi,” kata Hungate.

Grab, yang beroperasi di 480 bandar di lapan negara, mempunyai lebih lima juta pemandu berdaftar dan lebih dua juta peniaga di platformnya.

Ia mendapat perhatian global pada 2018 apabila ia memperoleh perniagaan Asia Tenggara Uber selepas perjuangan lima tahun.

Grab bertaruh untuk mengembangkan perkhidmatan kewangan dengan menawarkan perbankan dan produk lain dengan rakan kongsi Singapore Telecommunications dalam pasaran utama.

Ia disenaraikan di Nasdaq pada Disember selepas rekod penggabungan AS$40 bilion dengan syarikat cek kosong.

Hungate berkata ia adalah masa yang baik untuk syarikat itu melihat semula cara ia membelanjakan wang, memandangkan peningkatan penelitian kewangan dan keperluan untuk bertindak balas kepada pemegang saham.

“Mungkin kami bertuah dalam erti kata bahawa disiplin menjadi syarikat awam datang pada masa yang tepat,” katanya sambil menambah bahawa kecairan tunai Grab bernilai AS$7.7 bilion bermakna ia adalah salah satu pemain industri bermodal terbaik di Asia Tenggara.

Saham Grab telah jatuh kira-kira 60% tahun ini untuk memberikannya nilai pasaran AS$10.6 bilion.

Reuters melaporkan bulan lepas bahawa saingan Grab dari Indonesia, GoTo sedang berusaha untuk mengumpul kira-kira AS$1 bilion melalui terbitan bon boleh tukar.

Hungate berkata Grab akan memberikan butiran kemajuannya ke arah keuntungan dan metrik lain pada hari pelabur pertamanya pada hari Selasa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *