Bank Bergantung Kepada Permintaan Pinjaman Yang Berterusan

Berdasarkan petikan di TheStar.Com, Memandangkan kebimbangan kemelesetan global terus memberi kesan kepada sentimen pasaran, ia boleh membuka peluang kepada pelabur untuk mengambil saham perbankan, yang penilaiannya masih agak murah, kata Kenanga Research.

Firma penyelidikan itu, yang mempunyai permintaan berlebihan terhadap sektor itu, percaya bank tempatan akan terus bergantung pada permintaan yang berterusan untuk pinjaman.

“Prestasi terkini bagi keluaran dalam negara kasar (KDNK) suku kedua (S2) dan eksport Ogos sangat menyokong prospek pertumbuhan dan permintaan untuk pinjaman perniagaan,” katanya dalam laporan.

“Walaupun ini mungkin berkurangan pada 2023, kami menjangkakan kitaran naik kadar dasar semalaman (OPR) yang berterusan iaitu dua tambahan 25 mata asas atau kenaikan mata asas kepada 3% menjelang suku pertama 2023 (1S23) untuk mengurangkan margin faedah bersih perbankan (NIM).”

Menjelang 4Q22, Kenanga menjangkakan kenaikan OPR 25 mata asas terakhir pada bulan November.

Bagaimanapun ia tidak menjangka Bank Negara akan menjadi agresif seperti Rizab Persekutuan AS berikutan kenaikan 75 mata asas lagi kepada Kadar Dana Fed dimana kenaikan daripada 3.00% kepada 3.25% dalam mesyuarat September kerana kebimbangan inflasi tempatan tidak seteruk di luar negara.

“Walaupun kami melihat pemulihan secara beransur-ansur dalam rantaian bekalan dan meningkatkan pengeluaran ekonomi kami secara keseluruhan, perkembangan dalam perang Rusia-Ukraine boleh terus menekan keadaan makro, tetapi kami tidak percaya ia akan memberi kesan yang kuat seperti yang berlaku semasa awal. hari pada Februari 2022,” kata Kenanga Research.

Ia kini menjangkakan pertumbuhan pinjaman industri 2022 antara 5.5% dan 6%, lebih tinggi daripada unjuran awal pertumbuhan 5% hingga 5.5%.

“Julai 2022 melaporkan pertumbuhan pinjaman sistem tahun ke tahun sebanyak 5.9%, yang menjamin kami meningkatkan jangkaan awal 2022 kami.

“Pertumbuhan KDNK 2Q2 baru-baru ini sebanyak 8.9% mengukuhkan lagi pandangan kami bahawa ekonomi tempatan kami kembali sihat dan sepatutnya membawa kepada permintaan yang lebih tinggi untuk pinjaman pada masa hadapan.

“Walaupun, perlu ada sedikit pelonggaran pada 4Q22 kerana kesesakan pengeluaran berkurangan tetapi semua ini akan mewajarkan unjuran KDNK dalaman 2022 kami sebanyak 5.7%,” tambah Kenanga Research.

Ia menjangkakan jangkaan pertumbuhan KDNK yang baru disemak sebanyak 6.7% akan dipenuhi oleh pulangan ketara dalam sektor perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang paling terjejas semasa perintah kawalan pergerakan.

“Korporat perbankan juga berkongsi sentimen yang sama dengan strategi pertumbuhan pinjaman utama yang bertujuan membolehkan PKS berkembang. Sektor perkhidmatan seperti hospitaliti, peruncitan dan pelancongan berkemungkinan berada di barisan hadapan,” katanya.

Walaupun nisbah pinjaman terjejas kasar (GIL) industri mengalami peningkatan semasa musim pelaporan 2Q baru-baru ini, Kenanga Research tidak percaya ini akan berlaku ke tahap yang lebih tinggi kerana ini adalah normalisasi kadar bantuan selepas pembayaran balik.

“Bank-bank tertentu telah berjaya membawa GIL mereka ke tahap yang lebih dihormati dan dijangka mengekalkan kualiti aset yang sama kerana kami tidak menjangkakan aset berisiko lebih tinggi,” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *