Ulasan: Apa Seterusnya Selepas Pound British Jatuh Ke Paras Terendah Sepanjang Masa?

Mengikut petikan ChannelNewsAsia.Com, ketika kebanyakan orang di United Kingdom masih dibuai lena pada Isnin yang lalu, nilai paun telah jatuh mendadak. Ia jatuh lebih daripada 4% semasa dagangan Asia untuk mencapai paras terendah berbanding dolar AS$1.035, sementara juga mencecah €1.079 berbanding euro.

Ini adalah kejatuhan yang luar biasa, dan meneruskan penurunan 3% berbanding dolar Amerika Syarikat pada hari Jumaat sebagai tindak balas kepada peminjaman dan pemotongan cukai yang besar dalam belanjawan mini Canselor Kwasi Kwarteng.

Secara selari, peniaga telah membuang bon kerajaan British, yang memacu kadar faedah atau hasil jangka panjang. Hasil bon 10 tahun, yang banyak mempengaruhi kadar gadai janji dan pinjaman bank lain, kini melebihi 4% buat kali pertama sejak paras tertingginya berikutan krisis kewangan 2007 hingga 2009.

Pound melantun semula di atas AS$1.08 dalam beberapa jam selepas pasaran Eropah dibuka, manakala hasil bon 10 tahun juga berkurangan sedikit.

Ada kemungkinan bahawa kejatuhan paun semasa sesi Asia terlalu dilanjutkan kerana volum dagangan dalam mata wang British lebih rendah, yang memudahkan jumlah wang yang lebih kecil untuk memberi kesan yang lebih besar kepada pasaran. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk paras terendah dibuat pada awal dagangan Asia, seperti yang berlaku dalam kejatuhan mata wang sebelum ini.

Sebaliknya, ramai penganalisis berpendapat pound mencapai pariti dengan dolar AS adalah semakin berkemungkinan. Jadi di mana semua ini menuju dan apakah akibatnya?

BELANJAWAN MINI

Walaupun boleh dikatakan sudah setahun lebih namun nilanya semakin lemah. Ini sebahagiannya kerana dolar AS semakin kukuh apabila Rizab Persekutuan AS telah menaikkan kadar faedah dan mengurangkan bekalan dolar untuk mencuba dan mengawal inflasi, dan sebahagiannya kerana UK dengan pendedahannya kepada harga gas yang tinggi dan pasca Brexit. cabaran tidak kelihatan seperti prospek yang baik untuk pertumbuhan ekonomi.

Dasar ekonomi dan fiskal kerajaan Truss yang baharu telah menjadikan pasaran lebih tidak senang. Ia berdasarkan gabungan subsidi tenaga dan pemberian cukai yang besar  terutamanya kepada isi rumah berpendapatan tinggi dan pemilik rumah  yang akan meningkatkan pinjaman tahunan sebanyak lebih daripada £100 bilion atau AS$108 bilion.

Pemotongan cukai, yang meliputi £45 bilion daripada kenaikan itu, adalah peralihan daripada pemindahan wang secara langsung daripada kerajaan kepada isi rumah dan perniagaan yang telah digunakan untuk membantu mengekalkan penggunaan sejak 2008 di UK dan banyak negara lain.

Faedah pemotongan cukai dalam merangsang ekonomi adalah lebih tertangguh, yang menjadikannya lebih tidak pasti daripada pemberian langsung. Dalam keadaan yang boleh dikatakan memerlukan tindakan segera untuk menyokong penggunaan kerana kuasa beli rakyat sedang terhakis oleh inflasi yang meningkat, pemindahan tunai langsung akan bertindak lebih pantas.

Pemotongan cukai mungkin tidak berkesan di sini. Orang di UK mungkin melihat reaksi negatif daripada pasaran dan menjadi lebih pesimis tentang prospek ekonomi.

Jika ya, mereka mungkin akan berbelanja lebih sedikit, yang akan melemahkan pertumbuhan berbanding dengan meningkatkannya mengikut cara yang diharapkan oleh kerajaan. Defisit kerajaan  jurang antara jumlah yang dibelanjakan berbanding dengan jumlah yang dibawa masuk  akan meningkat dan pemotongan cukai akan menjadi tidak produktif.

Sama ada cara, paun yang lebih lemah akan memburukkan lagi inflasi UK dengan menjadikan import lebih mahal.

Pada masa yang sama, peningkatan dalam hasil bon berpotensi merosakkan pertumbuhan dengan meningkatkan kos pinjaman dan membuatkan pengguna berasa lebih miskin. Ia juga akan menjadikan peminjaman tambahan kerajaan dalam belanjawan mini lebih mahal daripada yang sepatutnya berlaku. Semua ini berkemungkinan akan memberi tekanan lanjut kepada kewangan awam.

Ini semua adalah peringatan bahawa dasar ekonomi bermotifkan politik tidak sesuai dengan pasaran. Dengan kerajaan merangsang sementara Bank of England mengetatkan dasar monetari dengan menaikkan kadar, mereka juga bertindak sebagai dua kuasa yang bertentangan apabila lebih baik bagi mereka untuk menyelaraskan antara satu sama lain.

BAGAIMANA HASILNYA

Walau bagaimanapun, adalah mungkin bahawa paun kini stabil di tengah-tengah spekulasi bahawa Bank of England mungkin campur tangan dengan kenaikan kadar untuk menyokong mata wang. Ini akan menggemakan campur tangan bank pusat Jepun baru-baru ini untuk menyokong yen, yang juga dalam penurunan bersejarah berbanding dolar AS.

Namun jika Bank of England menaikkan kadar tajuk, mungkin sebanyak 0.5 mata peratusan atau lebih, ini akan memberi kesan buruk ke atas pembiayaan perniagaan dan aktiviti ekonomi dengan meningkatkan lagi kemungkinan kadar yang lebih tinggi bagi gadai janji dan pinjaman perniagaan.

Ini mungkin menafikan sepenuhnya percubaan kerajaan untuk menyokong ekonomi dengan memotong duti setem dan membalikkan kenaikan cukai perbadanan yang dirancang sekali lagi boleh menjejaskan rancangan pertumbuhan.

Persoalan yang lebih besar ialah apa yang berlaku kepada inflasi AS. Jika ia jatuh berikutan penurunan kos import tenaga dan rantaian bekalan global yang bertambah baik, Rizab Persekutuan mungkin berpaling pada dasar monetari. Ini akan memerlukan jeda pada kenaikan kadar faedah baru-baru ini atau bahkan permulaan pembalikan, yang akan mengurangkan tekanan mata wang seperti paun dan membantu menyelamatkan ekonomi UK.

Hanya selepas itu langkah-langkah bekalan dalam bajet mini yang menjurus ke arah membantu perniagaan dengan cukai korporat yang lebih rendah, perancangan yang lebih mudah dan zon pelaburan cukai rendah akan membuahkan hasil. Walaupun begitu, kerajaan perlu berharap bahawa sentimen pengguna dan perniagaan tidak terlalu merosot dalam masa yang sama.

Itu semua adalah perjudian yang sangat berisiko dan jika ia tidak membuahkan hasil, berkemungkinan lebih banyak masalah akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *