Barangan Harga Yang Kian Menaik Di Pasaraya

Petikan, Edition.Cnn.Com, Harga makanan yang kian meningkat berkemungkinan akan berada di tahap yang melegakan pada masa akan datang.

Dalam tempoh 12 bulan yang berakhir pada bulan Jun, harga makanan keseluruhan meningkat 10.4%, peningkatan tahunan terbesar sejak Februari 1981, menurut data yang dikeluarkan hari Rabu oleh Biro Statistik Buruh.

Harga barangan runcit melonjak 12.2% pada tahun berakhir pada bulan Jun, tidak diselaraskan berdasarkan pada perubahan musim. Dalam tempoh itu, hampir setiap item individu menjadi lebih mahal, dengan beberapa kategori menyaksikan peningkatan dramatik. Telur melonjak 33.1%, tepung melonjak 19.2% dan ayam naik 18.6%. Susu mendapat 16.4% lebih mahal, dan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah 8.1% lebih mahal.

Harga menu restoran meningkat 7.7% dalam tempoh masa itu.

Harga telah meningkat secara keseluruhan tahun ini, dan inflasi melonjak ke puncak era pandemik baharu pada bulan Jun, dengan harga pengguna AS melonjak sebanyak 9.1% tahun ke tahun. Kenaikan bulan Jun sebahagian besarnya disebabkan oleh lonjakan harga petrol, yang meningkat hampir 60% daripada tahun sebelumnya. Rakyat Amerika menyaksikan harga gas tertinggi rekod bulan lalu, dengan purata negara melebihi $5 segelen.

Apabila bercakap mengenai makanan, “masalah yang berlaku” telah menyebabkan harga yang lebih tinggi, kata Rob Fox, pengarah bahagian pertukaran pengetahuan di CoBank, yang menyediakan perkhidmatan kewangan kepada perniagaan tani.

Sebagai contoh, bekalan susu yang ketat menyumbang kepada lonjakan dalam beberapa harga tenusu. Wabak selesema burung telah meningkatkan kos telur. Barangan seperti gandum dan jagung didorong oleh cuaca buruk dan peperangan di Ukraine. Tambahkan pada gaji yang lebih tinggi dan kos pembungkusan, dan anda mendapat harga makanan yang sangat tinggi.

Apa yang berubah di kedai runcit pada bulan Mei

Dari Mei hingga Jun, diselaraskan untuk perubahan bermusim, beberapa barangan runcit menjadi lebih mahal.

Harga tepung melonjak 5.3%. Mentega mendapat 4.8% lebih mahal dan marjerin naik 6.8%.

Biskut segar, roti gulung dan mufin meningkat 3.5%, manakala kek segar dan kek cawan meningkat 2.9%. Pembeli yang ingin memuaskan keinginan pencuci mulut mereka terpaksa membayar lebih bahagian makanan sejuk beku, ais krim mendapat 4% lebih mahal dan produk bakeri beku dan peti sejuk mendapat 2.9% lebih mahal. Gula naik 2.1%.

Tetapi cerita yang berbeza di beberapa bahagian lain seperti di bahagian daging. Harga daging lembu turun 2.3%, daging khinzir turun 1.6% dan daging turun 1.9%.Sosej mendapat 4.5% lebih mahal.

Dalam bahagian hasil segar, buah sitrus mengalami penurunan sebanyak 4.5%.

Apa yang berlaku seterusnya?

Tetapi terdapat tanda-tanda bahawa harga boleh mula jatuh.

“Ramalan saya ialah kita sekarang berada pada inflasi puncak di peringkat pengguna,” kata Fox. Sebahagiannya itu kerana kos input pengeluar makanan, yang menunjukkan aliran meningkat tahun lepas, dan berada pada tahap yang tinggi awal tahun ini telah jatuh, katanya.

Selain itu, pengguna boleh mula mengehadkan pembelian mereka atau memilih pilihan berharga rendah apabila boleh, mengurangkan permintaan dan akhirnya membawa kepada harga yang lebih rendah.

Data tinjauan awal yang dikeluarkan oleh Universiti Michigan bulan lepas menunjukkan bahawa sentimen pengguna merosot ke paras terendah antara Mei dan Jun, menunjukkan bahawa sesetengah pembeli mungkin mula mengubah tabiat perbelanjaan mereka.

Jika harga mula jatuh, ia tidak akan berlaku serta-merta, Fox menyatakan, berkata ia mungkin mengambil masa enam hingga sembilan bulan lagi untuk harga menurun. Walaupun begitu, dia tidak menjangkakan tanda harga akan turun di bawah paras yang dilihat kali ini tahun lepas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *