Sarung Tangan Yang Diilhamkan Oleh Octopus Membolehkan Anda Memanipulasi Objek Di Bawah Air

Memetik artikel, Newscientist.Com, sarung tangan dengan penyedut tiruan yang diinspirasikan daripada binatang laut, iaitu sotong, membolehkan orang ramai mencengkam objek halus dengan selamat di bawah permukaan air dan teknologi ini boleh dikira sebagai salah penambahan yang boleh diterapkan pada robot pada masa hadapan.

Penyedut tiruan yang diilhamkan oleh sotong boleh membolehkan robot menangkap objek yang biasanya agak sukar untuk dipegang. Teknologi ini telah ditunjukkan dalam sarung tangan yang boleh dipakai untuk manusia, tetapi penyelidik mengatakan peranti serupa suatu hari nanti boleh digunakan dalam anggota mesin.

Sotong mempunyai kawalan yang baik ke atas kira-kira 2000 penyedut pada lapan anggota badan mereka, membolehkan mereka dengan cekap mengambil dan memanipulasi objek. Michael Bartlett di Virginia Tech berkata keupayaan ini memberi inspirasi kepadanya untuk mencipta penyedut getah kecil dengan membran fleksibel yang boleh diaktifkan untuk mencipta sedutan dan melekat pada objek.

Pasukannya mencipta sarung tangan boleh pakai dengan penyedut daengan deria mikro-LIDAR pada setiap hujung jari. Sensor mengesan kedekatan objek, manakala mikropengawal mencetuskan penyedut apabila ia cukup dekat untuk melekat pada objek. Prototaip itu hanya berpegang pada objek selama beberapa saat yang ditetapkan sebelum melepaskannya, tetapi Bartlett mengatakan bahawa mekanisme kawalan yang lebih canggih boleh digunakan supaya robot atau pengendali manusia boleh mengambil, memanipulasi dan melepaskan objek sesuka hati.

Dalam tempoh pemerhati yang telah dilakukan, sarung tangan itu dapat mengambil pelbagai jenis objek di bawah air, termasuk mainan logam, bola hidrogel yang halus dan bahagian melengkung sudu. Tetapi pasukan itu mengatakan bahawa sistem itu turut berkebolehan di udara, melainkan objek terlalu kasar sehingga membran yang betul tidak dapat dibentuk oleh penyedut.

‚ÄúSarung tangan adalah titik permulaan semula jadi bagi kami. Saya fikir ia akan membuka peluang yang hebat dalam industri untuk mempunyai kebolehan seperti sotong di tangan anda, “kata Bartlett. “Tetapi kami juga boleh membuat lengan yang lebih seperti sesungut – kami sebenarnya boleh menjadikannya sangat biomimetik.”

Bartlett ingin menekankan bahawa penyedut tidak akan menjadi pendekatan universal untuk semua jenis robotik, tetapi mengatakan bahawa mereka akan menawarkan kebolehan unik yang sesuai dengan aplikasi tertentu dengan baik. Dia membayangkan bahawa ia boleh digunakan dalam pembuatan di mana objek rapuh, basah atau licin terlibat atau bahkan dalam beberapa bidang penjagaan kesihatan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *