Australia Menjalankan Siasatan Terhadap Primis Perniagaan Bunnings Dan Kmart Di Atas Penggunaan Teknologi Pengecaman Muka

Laporan BBC.Com, Firma perkakasan Bunnings dan gedung serbaneka Kmart telah mengumpulkan data “faceprints” pelanggan di beberapa lokasi.

Kumpulan nasihat pengguna Choice mengatakan teknologi itu tidak beretika, invasif dan digunakan tanpa persetujuan atau alasan yang sewajarnya.

Kedua-dua peruncit mempertahankan penggunaannya sebagai langkah anti-kecurian dan salah satu ciri keselamatan.

Pesuruhjaya Maklumat Australia berkata jabatanya telah membuka kes siasatan untuk menentukan sama ada kedua-dua gedung peniagaan ini melanggar undang-undang privasi ataupun tidak.

Peruncit Australia hanya boleh mengumpul maklumat biometrik sensitif secara munasabah dan jika diperlukan untuk operasi mereka dan dengan mendapat persetujuan yang jelas, kata Angelene Falk.

“Walaupun menghalang kecurian dan mewujudkan persekitaran yang selamat adalah matlamat penting, menggunakan teknologi kesan privasi yang tinggi di kedai membawa risiko privasi yang ketara,” kata Pesuruhjaya Falk bulan lalu, selepas penggunaan teknologi itu mula-mula didedahkan.

“Peruncit perlu menunjukkan bahawa ia adalah tindak balas yang berkadar.”

Tahun lepas, dia mendapati rangkaian kedai serbaneka 7-Eleven telah mengganggu privasi pelanggan dengan mengumpul cap muka dalam kes yang sama.

Badan pemerhati itu berkata ia juga telah menjalankan sesi soal siasat dengan syarikat runcit lain, The Good Guys, yang telah menghentikan penggunaan teknologi pengecaman mukanya.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Australia telah menggesa larangan ke atas teknologi itu sehingga Australia mempunyai undang-undang khusus untuk mengawal penggunaannya. Ia mengikuti polis di Australia Barat menggunakannya untuk pemeriksaan pengasingan Covid.

Choice berkata Bunnings dan Kmart hanya mendedahkan penggunaan teknologi mereka dalam notis “syarat kemasukan” kecil di hadapan kedai dan dalam dasar privasi dalam talian.

Kumpulan pengguna meninjau lebih daripada 1,000 isi rumah dan mendapati lebih daripada 75% tidak tahu teknologi itu sedang digunakan.

“Menggunakan teknologi pengecaman muka dengan cara ini adalah serupa dengan Kmart, Bunnings atau The Good Guys mengumpul cap jari atau DNA pengguna setiap kali ingin membeli-belah,” kata Kate Bower dari Choice.

Bunnings berkata penggunaan teknologi itu telah dicirikan secara tidak tepat dan terdapat kawalan ketat dari segi penggunaannya.

Data yang dikumpul tidak digunakan untuk tujuan pemasaran, katanya, dan satu-satunya imej yang dikekalkan ialah orang yang dilarang daripada memasuki kedai atau mereka yang disyaki melakukan kesalahan yang menyalahi undang-undang atau untuk proses pengecaman.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah melihat peningkatan yang agak tinggi yang perlu dikendalikan oleh pasukan kami untuk masalah yang berlaku di primis perniagaan dan dengan adanya teknologi ini merupakan alat penting dalam membantu kami mencegah penyalahgunaan berulang dan tingkah laku yang mengancam terhadap pasukan dan pelanggan kami,” kata ketua pegawai operasi Simon McDowell.

Jurucakap Kmart juga berkata teknologi itu sedang dalam “percubaan” untuk mencegah kecurian dan tertakluk kepada kawalan ketat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *