Ulasan: Adakah Sudah Tiba Masanya Untuk Pelabur Pasaran Saham Untuk Terus Melabur Atau Berfikir Sejenak?

Berdasarkan ChannelNewsAsia.Com, Inflasi telah mendominasi tajuk berita global tahun ini dan ekuiti telah jatuh. Carmen Lee dari OCBC Investment Research membincangkan di mana pelabur boleh mencari untuk melarikan diri.

Di Singapura pasaran saham Singapura telah ditolak oleh sesetengah pelabur sejak beberapa tahun lalu kerana menawarkan pulangan yang tidak memberangsangkan, berbanding pasaran di Amerika Syarikat dan China yang menawarkan pulangan jauh lebih tinggi walaupun sedang berhadapan dengan ancaman wabak Covid-19.

Walau bagaimanapun, dengan pasaran saham global telah menerima impak secara besar-besaran ke dalam wilayah pasaran pada tahun ini dan melalui banyak fasa turun naik, pasaran saham Singapura secara perbandingan telah bertahan dengan konsisten.

ADAKAH TIADA CARA YANG BERBEZA?

Inflasi telah mendominasi tajuk berita global tahun ini dan ekuiti serta aset berisiko lain telah jatuh. Adakah tiada pelarian dalam persekitaran yang tidak menentu ini? Di manakah benteng terakhir untuk pelabur mencari perlindungan daripada isu inflasi ini yang nampaknya menjejaskan hampir semua pasaran? Adakah masa untuk panik?

Penjualan aset berisiko tahun ini telah mencetuskan banyak persoalan, dan dengan prospek yang tidak menentu dan perlahan, ramai pelabur telah memilih untuk kekal di luar sementara menunggu arah pasaran yang lebih jelas.

Selain daripada inflasi dan kadar faedah yang meningkat, ketegangan geopolitik terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap krisis tenaga juga membimbangkan pelabur.

Di Asia, keadaan kekal tegang berikutan ketegangan AS-China, yang diburukkan lagi oleh lawatan Speaker AS Nancy Pelosi ke Taiwan pada bulan Ogos.

Dan supaya kita tidak lupa tentang wabak itu, di China, COVID-19 dan sekatan penutupan adalah beberapa faktor yang membimbangkan pelabur, pada asasnya mengenai potensi kesan terhadap pertumbuhan ekonomi dan aktiviti perniagaan.

Sementara itu, khabar angin tentang potensi kemelesetan di AS telah menjadi isu penting dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Kemelesetan ekonomi nampaknya tidak dapat dielakkan, terutamanya dengan Rizab Persekutuan AS memberi isyarat bahawa mereka mungkin sanggup mengambil risiko kemelesetan untuk mengawal semula inflasi.

“Tiada siapa tahu sama ada proses ini akan membawa kepada kemelesetan atau jika ya, betapa ketaranya kemelesetan itu,” kata Pengerusi Fed Jerome Powell, selepas Fed melancarkan kenaikan kadar besar terbarunya. “Namun begitu, kami komited untuk menurunkan semula inflasi kepada 2 peratus”.

Dengan pendirian hawkish Fed dan bank pusat lain turut menaikkan kadar faedah untuk mengawal inflasi, satu kepastian yang jelas ialah pasaran sedang menuju ke tempoh turun naik yang besar, dan ia semakin sukar untuk dilayari dalam persekitaran ini.

SEPTEMBER YANG MENCABAR

Pasaran tidak menyukai ketidakpastian. Dengan keadaan di atas kekal sebahagian besarnya tidak berubah, aset berisiko berkemungkinan akan terus mengalami perubahan harga yang meluas. Sebagai contoh, S&P 500 telah didagangkan daripada paras tertinggi 4,819 pada awal Januari tahun ini kepada paras rendah 3,585.62 pada 30 Sep, penurunan sebanyak 25.6 peratus.

Secara tradisinya, bulan yang sukar, September 2022 adalah sangat mencabar.

Dalam 30 tahun yang lalu, S&P 500 telah mencatatkan purata keuntungan positif untuk semua bulan kecuali Februari, Ogos dan September.

S&P 500 naik selama empat hari berturut-turut dari 7 hingga 12 Sep, menikmati keuntungan baik sebanyak 5.1 peratus dalam tempoh ini. Bagaimanapun, pada 13 Sep, indeks itu menjunam 4.3 peratus dalam satu hari berikutan data inflasi terkini yang muncul dari AS di mana ianya merupakan penurunan harian paling ketara sejak Jun 2020.

Menjelang akhir September, S&P 500 telah jatuh dalam 13 daripada 21 hari dagangan, jatuh 9.3 peratus untuk bulan itu. Ini adalah September terburuk S&P 500 dalam 20 tahun sejak indeks jatuh 11 peratus pada September 2002.

Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 8.8 peratus pada September 2022 dan Nasdaq menjunam 10.5 peratus.

Dengan inflasi kekal menjadi kebimbangan dan dengan lebih banyak kenaikan di hadapan, ini sudah tentu akan menambah lebih banyak turun naik kepada pasaran, terutamanya bagi aset yang bergantung kepada risiko atau kadar faedah.

Jadi, di manakah tempat selamat, terutamanya apabila bercakap mengenai kemelesetan yang menjulang?

Untuk mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang perubahan drastik yang berlaku dalam beberapa bulan lepas yang memberi kesan kepada prospek pertumbuhan, mengambil kira bahawa Tabung Kewangan Antarabangsa pada awal tahun menganggarkan pertumbuhan global untuk 2022 ialah 4.4 peratus. Pada Julai, ia menyemak semula ini kepada 3.2 peratus.

Ramalan konsensus untuk pertumbuhan global telah diturunkan semula sejak itu, dengan Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) pada 26 Sep menganggarkan 3 peratus untuk tahun ini sebelum terus perlahan kepada hanya 2.2 peratus pada 2023.

Di Singapura, pakar ekonomi menjangkakan KDNK turun daripada 3.5 peratus pada 2022 kepada 2.8 peratus pada 2023.

Mengapa melabur adalah seperti belajar menunggang basikal

Singapura merupakan satu pasaran yang berbeza daripada rakan setara, disebabkan hasil dividennya yang tinggi, pertumbuhan pendapatan korporat yang sihat dan penilaian yang menarik.

Salah satu tarikan utama pasaran Singapura ialah perwakilan teras daripada sekumpulan syarikat yang stabil dengan rekod prestasi perniagaan yang panjang dan model perniagaan yang mantap.

Pada paras tertinggi tahun ini, Indeks Straits Times (STI) naik 11 peratus pada 17 Feb.

Sehingga akhir Ogos, STI meningkat 3.1 peratus tahun setakat ini berbanding 18.7 peratus untuk MSCI World Index merupakan salah satu daripada beberapa pasaran yang masih dalam keadaan gelap dan juga salah satu pasaran berprestasi terbaik setakat ini tahun ini. Walaupun STI juga mengalami sedikit pukulan pada bulan September, ia masih meningkat 0.2 peratus tahun setakat ini.

Dengan prospek global kekal mendung untuk dua hingga tiga suku akan datang, saham mewah teras Singapura harus membentuk sebahagian daripada portfolio terpelbagai kerana saham Singapura didagangkan pada penilaian yang tidak menuntut dan dengan aliran pendapatan dan pendapatan dividen yang stabil. Dalam pasaran Singapura, kami terus memihak kepada sektor perbankan, yang akan mendapat manfaat daripada kadar faedah yang lebih tinggi. Kami juga memihak kepada sektor pertahanan tertentu termasuk telekomunikasi dan utiliti. Dalam sektor hartanah, kebanyakan saham didagangkan pada harga diskaun kepada nilai buku, dan terdapat peluang terpilih untuk melabur dalam syarikat berkualiti untuk jangka panjang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *