Alat DIY Yang Boleh Mengurangkan Bil Tenaga

Berdasarkan petikan di BBC.Com, terdapat rumah loteng di Chester yang mempunyai komputer kecil di mana ianya sentiasa memuat turun data cuaca tempatan daripada internet dan menggunakannya untuk menjimatkan wang pemilik rumah.

Alat itu, tidak lebih daripada segelintir papan litar dan pendawaian dalam bekas plastik kecil, disambungkan ke “gas boiler” atau dandang gas. Apabila cuaca panas di luar, ia menurunkan suhu aliran dandang kerana kurang tenaga diperlukan untuk memanaskan bangunan. Ini dikenali sebagai pampasan cuaca.

“Ia telah berjalan selama kira-kira lapan bulan sekarang dan ia berfungsi dengan sempurna,” kata Paul Pschierer-Barnfather, yang membina dan memasang peranti itu sendiri. “Saya sepatutnya melakukan ini bertahun-tahun yang lalu.”

Terdapat produk berjenama yang berfungsi dengan cara yang sama, atau yang mengukur suhu udara luar secara langsung dan melaraskan suhu air yang dihantar ke radiator dengan sewajarnya.

Tetapi Encik Pschierer-Barnfather, yang bekerja untuk firma pengecas kereta elektrik dan mempunyai beberapa pengetahuan teknikal, berkata membuat peranti itu sendiri berharga kira-kira £15 sahaja.

Ia adalah pekerjaan yang mungkin paling baik dijalankan oleh seseorang yang tahu apa yang mereka lakukan.

Juruteknik lain telah menghasilkan alat dan aplikasi untuk membantu mereka mengurangkan bil mereka dan, memandangkan kos tenaga yang melambung tinggi pada masa ini, ramai yang berminat untuk berkongsi pengalaman mereka dengan harapan mereka akan memberi manfaat kepada orang lain. Beberapa Istilah pemanasan yang digunakan ialah;

Suhu aliran – suhu air dalam paip yang membekalkan radiator anda

Dandang pemeluwapan – dandang yang menggunakan gas panas yang dihasilkan untuk memanaskan lagi air, dan bukannya membiarkan haba keluar melalui serombong

Pampasan cuaca – teknologi yang melaraskan suhu sistem pemanasan pusat anda untuk mencerminkan suhu luar dan menggunakan kurang tenaga

Combi Boiler – menyediakan kedua-dua air panas dan pemanasan pusat daripada satu unit

Projek Encik Pschierer-Barnfather bermula selepas beliau membaca tentang bagaimana menurunkan suhu aliran pada dandang gabungan gas pemeluwapan boleh meningkatkan kecekapannya.

Suhu aliran ialah suhu di mana combi memanaskan air sebelum ia beredar di antara radiator. Suhu aliran yang lebih rendah bermakna lebih banyak wap air panas terpeluwap dalam dandang semasa ia beroperasi, yang mengekalkan haba.

“Apabila saya mula mematikan dandang, ia mungkin mengurangkan penggunaan gas sebanyak kira-kira 10%,” kata Encik Pschierer-Barnfather.

Dia mendapati bahawa pada hari yang sangat sejuk dia merasakan dia terpaksa menghidupkan semula dandang semula sedikit, bagaimanapun, dan ketika itulah dia memutuskan untuk membuat alat untuk melakukan ini secara automatik.

Peranti ini mengekalkan suhu aliran radiator antara 30C dan 50C, yang dia dapati adalah mencukupi.

Ini berbeza daripada mengubah suhu termostat dan adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pelarasan seperti ini hanya terpakai pada suhu aliran radiator pada dandang gabungan gas pemeluwapan dengan kawalan air panas yang berasingan. Menurunkan suhu air panas terlalu banyak boleh membenarkan pertumbuhan bakteria, termasuk bakteria legionella yang boleh menyebabkan radang paru-paru.

Di Midlands, pengaturcara Tomás McGuinness telah mereka gizmo iaitu merupakan sebuah alat yang mampu berbeza yang menggunakan penderia untuk membaca suhu aliran pada dandangnya. Ia menghantar pemberitahuan kepada aplikasi telefon pintar jika aliran pulangan meningkat melebihi 55C, titik anggaran di mana dandang akan berhenti pemeluwapan. Dia kemudiannya boleh memperhalusi suhu secara manual.

“Sistem penderia kecil saya, saya mungkin boleh meletakkannya bersama-sama selama kira-kira sepuluh,” katanya. Melalui Twitter, dia menemui beberapa orang yang sanggup mencuba prototaip perantinya, yang dia katakan dia mungkin akan terus menghasilkan untuk dijual.

Ini dan langkah-langkah lain, seperti mengurangkan penggunaan kuasa dandangnya dan penebat rumahnya, telah membantunya mengawal perbelanjaan tenaganya, tambahnya.

Bagaimanapun, Encik McGuinness berkata beliau masih bimbang tentang peningkatan berterusan dalam bil.

Encik Pschierer-Barnfather bersetuju, sambil menambah bahawa dia berasa “bertuah” kerana mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk mengurangkan sedikit bil gasnya. Dia berhujah bahawa rakan-rakan juruteknik berada dalam kedudukan untuk membantu orang lain melindungi diri mereka daripada kenaikan harga tenaga.

“Bagi orang yang tidak dapat melakukan apa yang saya ada dengan dandang mereka, mereka akan mendapat manfaat sepenuhnya daripada ini.

“Kami boleh membantu. Kami merupakan golongan minoriti namun saya rasa banyak lagi yang boleh kami lakukan.”

Dandang yang lebih cekap sepatutnya menjadi satu norma dalam kehidupan seharian , katanya.

Sesetengah pemasang tidak menetapkan dandang untuk berjalan secekap yang mereka boleh, atau menerangkan perkara seperti pemeluwapan dan suhu aliran kepada pemilik rumah, kata Jo Alsop, pengasas organisasi nasihat pengguna bebas The Heating Hub.

Bagaimanapun, berdasarkan pertanyaan kepada The Heating Hub, orang ramai nampaknya semakin berminat untuk mengetahui cara memaksimumkan kecekapan sistem tenaga rumah mereka, tambahnya.

Jurucakap Home Assistant, alat perisian untuk mengawal teknologi rumah pintar, memberitahu BBC bahawa dia juga telah melihat peningkatan dalam pertanyaan tentang menyediakan sistem pengurusan tenaga.

Ramai orang juga memantau permintaan elektrik rumah mereka dengan teliti. Glyn Hudson, pengasas bersama OpenEnergyMonitor, berkata adalah mungkin untuk memasang penderia dengan mudah dan selamat pada kabel yang keluar dari papan elektrik anda dan menjejaki penggunaan tenaga dari semasa ke semasa.

Dan Medhurst, yang tinggal berhampiran Reading dan bekerja dalam IT, telah memasang sensor pada bahagian hadapan meter elektriknya. Ia menjejaki LED pada meter, yang mendedahkan berapa banyak kuasa yang mengalir. Data dihantar secara “wireless” kepada Home Assistant dan dia boleh menyemaknya pada bila-bila masa pada telefon pintar atau komputernya.

Ini bermakna Encik Medhurst boleh melihat kenaikan dalam penggunaan dan, berdasarkan masa ia berlaku, boleh mengetahui apa yang disebabkan oleh perkakas itu. Ia menyedarkan dia betapa banyak elektrik yang digunakan oleh mesin pengeringnya, sebagai contoh, dan dia juga memutuskan untuk menaikkan suhu peti sejuknya, sambil mengekalkan kandungannya cukup sejuk (5C atau lebih rendah).

Contoh terbaik terkini ialah TV, bagaimanapun, tambahnya.

“Saya mempunyai kecerahan dan kontras yang agak tinggi dan dengan hanya dengan menukarkannya kepada mod eko, penggunaan menurun daripada 100 watt kepada 50 watt.”

Hasil pemantauan yang lebih rapi dan penggunaan peralatannya yang lebih berhati-hati telah mengakibatkan penurunan lebih daripada 10% dalam bil elektriknya, dia menganggarkan, walaupun dia menambah bahawa kenaikan harga yang berterusan kekal menakutkan.

Walaupun pelarasan kecil kepada penggunaan tenaga rumah tidak akan menghapuskan kesakitan bil yang meningkat dengan cepat, masih ada nilai di dalamnya, terutamanya apabila beribu-ribu atau berjuta-juta rumah terlibat, kata Abigail Dombey, pengerusi Hydrogen Sussex, sebuah badan industri tenaga.

Mengurangkan penggunaan gas domestik bermakna lebih banyak gas tersedia untuk stesen janakuasa gas, yang boleh membantu mengelakkan pemadaman, katanya, dan pada skala ini boleh mengurangkan tekanan pada sistem tenaga Eropah secara keseluruhan. Tambahan pula, semakin sedikit gas yang dibakar, semakin sedikit CO2 yang dipancarkan ke atmosfera.

“Ini adalah tindakan kecil yang sebenarnya boleh membuat perbezaan yang besar,” katanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *