Syarikat Pengeluaran Tenaga Memberi Amaran Bahawa Bil Yang Lebih Tinggi Akan Kekal Di Masa Hadapan

Berdasarkan petikan di BBC.Com, pengurus syarikat tenaga Norway, Equinor, berkata dia tidak menjangkakan bil gas dan elektrik akan kembali ke tahap yang sama sebelum penularan penyakit Covid-19.

Anders Opedal memberitahu BBC peralihan daripada bahan api fosil ke arah sumber tenaga yang kurang merosakkan kualiti bahan tenaga dan secara tidak langsung ini bermakna kos akan kekal tinggi.

Encik Opedal juga berkata bahawa cukai yang dikenakan ke atas firma tenaga telah menjejaskan pelaburan dalam projek di UK. Syarikat tenaga telah melaporkan rekod keuntungan kerana harga gas yang lebih tinggi.

Harga borong meningkat apabila sekatan Covid mula dilonggarkan tetapi harga melonjak naik lebih tinggi selepas Rusia menyerang Ukraine dan negara menyasarkan Kremlin dengan sekatan.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, sebahagiannya disebabkan oleh cuaca yang lebih panas daripada biasa di seluruh Eropah, harga gas telah kembali seperti sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Walau bagaimanapun, bil gas dan elektrik untuk isi rumah dan perniagaan kekal tinggi dan menaikkan kos sara hidup ramai.

Equinor, yang dimana sebahagian besar ekonominya adalah dengan menghasilkan minyak dan gas, ialah salah satu syarikat tenaga terbesar di Eropah, dengan operasi di 36 negara di seluruh dunia termasuk UK.

Encik Opedal berkata agak mustahil untuk bil gas dan elektrik akan kembali ke masa apabila isi rumah UK biasa membayar sekitar £1,300 setahun. Bil tahunan biasa untuk rumah pada masa ini adalah sekitar £2,500 yang termasuk bantuan daripada kerajaan UK.

Encik Opedal berkata terdapat “sejenis pendawaian semula seluruh sistem tenaga di Eropah terutamanya selepas kekurangan bekalan gas dari Rusia”. Beliau berkata pelaburan besar dalam tenaga boleh diperbaharui diperlukan, termasuk menggunakan lebih banyak hidrogen sebagai contoh.

“Ini akan memerlukan banyak pelaburan dan pelaburan ini perlu dibayar, jadi saya akan mengandaikan bahawa bil tenaga mungkin lebih tinggi sedikit berbanding sebelum ini tetapi tidak se-tinggi seperti yang kita ada hari ini,” kata Encik Opedal.

Memandang ke hadapan, beliau berkata “kita perlu merawat tenaga sebagai sesuatu yang tidak melimpah”.

“Saya fikir kita mempunyai banyak tenaga yang lebih murah pada masa lalu dan kita mungkin membazirkan sebahagian daripadanya, jadi kita perlu memastikan kita membuat pelaburan yang betul sekarang dan orang ramai harus menggunakan tenaga secara minimal yang boleh. “

Encik Opedal bercakap kepada BBC sebelum menghadiri Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland yang merupakan perhimpunan tahunan pemimpin politik dan perniagaan. Tema mesyuarat tahun ini yang berlangsung dari 16-20 Januari ialah “Kerjasama dalam dunia yang berpecah-belah”.

Encik Opedal mengambil alih sebagai ketua eksekutif dan presiden Equinor pada November 2020 dengan ikrar untuk menjadi arah dalam peralihan kepada tenaga hijau. Beliau memulakan kerjayanya sebagai jurutera petroleum.

Dalam keputusan kewangan terkini Equinor, ia melaporkan keuntungan sebelum cukai sebanyak $24.3bn atau £19.8bn antara Julai dan September berbanding $9.7bn dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Tahun lepas, UK memperkenalkan cukai ke atas syarikat tenaga yang mendapat manfaat daripada lonjakan harga. Pada mulanya 25%, apa yang dipanggil Levi Keuntungan Tenaga akan meningkat kepada 35% pada bulan Januari dan kekal sehingga Mac 2028.

Cukai dikenakan kepada keuntungan yang diperoleh daripada mengekstrak minyak dan gas UK, tetapi bukan daripada aktiviti lain seperti menapis minyak dan menjual petrol dan diesel di halaman depan.

Skim ini juga membenarkan firma menuntut penjimatan cukai bernilai 91p daripada setiap £1 yang dilaburkan dalam pengekstrakan bahan api fosil di UK.

Encik Opedal berkata walaupun cukai itu tidak memberi kesan kepada strategi pelaburan Equinor di UK: “Ia menjejaskan cara kami menilai setiap projek kerana kami perlu mengambil kira tahap cukai berbanding dengan semua risiko lain.”

Beliau memetik ladang minyak Rosebank di luar pantai Shetland yang sedang cuba dibangunkan oleh Equinor, sementara menunggu kelulusan kerajaan.

Equinor berkata ladang itu boleh mengeluarkan hampir 70,000 tong minyak sehari pada kemuncaknya, menyumbang 8% daripada jumlah pengeluaran minyak UK antara 2026 dan 2030.

Bagaimanapun, pejuang alam sekitar telah menyifatkan rancangan itu sebagai “pengkhianatan total” terhadap matlamat iklim UK.

Encik Opedal berkata: “Sudah ada dua perubahan dalam rejim cukai dan kami sedang memikirkan adakah ia akan lebih maju ke hadapan? Rosebank ialah projek yang kami fikir diperlukan di UK dari segi keselamatan tenaga.”

Beliau menambah: “Ketidakpastian tentang tahap cukai akan menjadi bahagian penting dalam keputusan untuk meneruskan kerana, sebagai contoh, sekarang dalam beberapa bidang yang telah kami laburkan, kami masih tidak menguntungkan tetapi membayar cukai yang sudah berdasarkan mengenai cukai durian runtuh. Jadi ini adalah cara kami menilai setiap projek.”

Operasi Norway Equinor menyumbang kira-kira dua pertiga daripada perniagaan minyak dan gasnya. Selebihnya perniagaan minyak dan gasnya tersebar di 30 negara, dengan dua operasi terbesarnya ialah medan Peregrino di Brazil dan medan Mariner di luar Shetland, yang memulakan pengeluaran pada 2019.

Firma itu juga mempunyai pelaburan dalam tenaga boleh diperbaharui termasuk tenaga hidroelektrik. Ia baru-baru ini mengumumkan rancangan dengan RWE Jerman untuk membangunkan loji kuasa sedia hidrogen.

Loji akan menggunakan gas pada mulanya tetapi akhirnya akan dapat dipindahkan menggunakan hidrogen yang dihasilkan oleh tenaga boleh diperbaharui.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *