Microsoft Akan Menghapuskan 10,000 Pekerjaan, Menambah Lebihan Pemberhentian Teknologi

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, DAVOS, Switzerland Microsoft Corp pada hari Rabu (18 Jan) berkata ia akan menghapuskan 10,000 pekerjaan dan mengambil caj AS$1.2 bilion kepada pendapatan, ketika pelanggan pengkomputeran menilai semula perbelanjaan mereka dan syarikat bersiap sedia menghadapi potensi kemelesetan.

Pemberhentian itu menambah kepada puluhan ribu yang diumumkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini di seluruh sektor teknologi, yang telah menurun berikutan tempoh pertumbuhan yang kukuh semasa penularan wabak Covid-19.

Berita itu diumumkan walaupun pembuat perisian bersedia untuk meningkatkan perbelanjaan dalam kecerdasan buatan generatif yang dilihat industri sebagai titik terang baharu.

Dalam telitian kepada pekerja, Ketua Pegawai Eksekutif Satya Nadella cuba menangani pandangan yang berbeza untuk bahagian perniagaan yang berlainan.

Pelanggan mahu “mengoptimumkan perbelanjaan digital mereka untuk melakukan lebih banyak dengan lebih sedikit” dan “berhati-hati kerana beberapa bahagian dunia sedang mengalami kemelesetan dan bahagian lain menjangkakannya,” katanya. “Pada masa yang sama, gelombang pengkomputeran utama seterusnya dilahirkan dengan kemajuan dalam AI.”

Nadella berkata pemberhentian itu, yang menjejaskan kurang daripada 5 peratus tenaga kerja Microsoft, akan berakhir pada akhir Mac, dengan pemberitahuan bermula Rabu.

Bagaimanapun, Microsoft akan terus mengambil pekerja dalam “kawasan strategik,” katanya. AI berkemungkinan menjadi salah satu daripada bidang tersebut. Nadella minggu ini menggembar-gemburkan AI kepada para pemimpin dunia yang berkumpul di Davos, Switzerland, mendakwa teknologi itu akan mengubah produknya orang di seluruh dunia.

Microsoft telah melihat untuk menambah pegangan AS$1 bilion dalam OpenAI, permulaan di sebalik sensasi chatbot Lembah Silikon yang dikenali sebagai ChatGPT, yang Microsoft merancang untuk memasarkan tidak lama lagi melalui perkhidmatan awannya.

Saham syarikat yang berpangkalan di Redmond, Washington berakhir 2 peratus lebih rendah pada hari Rabu.

Pengumuman itu sepadan dengan permulaan pemberhentian di saingan peruncitan dan pengkomputeran awannya Amazon.com Inc, yang mula memaklumkan pekerjanya pada hari Rabu tentang pemotongan kerja 18,000 orangnya sendiri.

Dalam memo dalaman yang dilihat oleh Reuters, Amazon berkata bahawa pekerja yang terjejas di Amerika Syarikat, Kanada dan Costa Rica akan dimaklumkan pada penghujung hari. Pekerja di China akan dimaklumkan selepas Tahun Baru Cina.

Induk Facebook Meta Platforms Inc telah mengumumkan pemotongan 11,000 pekerjaan, manakala syarikat perisian berasaskan awan Salesforce Inc berkata ia akan mengurangkan 10 peratus daripada 80,000 tenaga kerjanya.

Secara keseluruhan, pada 2022, lebih 97,000 pemberhentian kerja dalam bidang teknologi diumumkan, yang tertinggi bagi sektor itu sejak 2002, apabila 131,000 pemotongan diumumkan, menurut firma penempatan baharu Challenger, Grey & Christmas.

“Kami tidak pernah melihat aktiviti ini sejak dot-com bust,” kata Andrew Challenger, naib presiden kanan syarikat itu.

Microsoft sedang menamatkan 878 pekerja sepenuh masa di ibu pejabat Redmondnya, menurut kemas kini pada halaman Pemberitahuan Pelarasan dan Latihan Semula (WARN) di Washington State. Di bawah undang-undang AS, kebanyakan majikan dikehendaki melaporkan pemotongan kakitangan yang menjejaskan 50 atau lebih pekerja di satu lokasi.

PERTUMBUHAN AWAN MENURUT

Caj berbilion dolar Microsoft akan mengurangkan keuntungan sebanyak 12 sen sesaham dalam suku fiskal kedua syarikat tahun ini, dan boleh digunakan di luar sektor teknologi, kata beberapa penganalisis.

“Inilah salah satu syarikat pertumbuhan marquee dengan pangkalan pengguna yang sangat berbeza yang mengatakan bahawa mungkin keadaan ekonomi tidak sebaik yang kami fikirkan,” kata Brian Frank, pengurus portfolio di Frank Funds yang telah memiliki saham Microsoft sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Caj itu dikaitkan dengan kos pemecatan serta pelarasan kepada barisan perkakasan Microsoft dan penyatuan pajakan untuk membina ruang kerja berketumpatan lebih tinggi, kata Nadella.

Microsoft enggan memperincikan perubahan perkakasan atau mengatakan jika ia akan berhenti membangunkan mana-mana barisan produk.

Pendapatan awan Microsoft melonjak dalam beberapa tahun kebelakangan ini daripada ledakan permintaan korporat untuk mengehoskan data dalam talian dan mengendalikan pengkomputeran dalam awan yang dipanggil. Tetapi pertumbuhan perlahan kepada 35 peratus pada suku fiskal pertama 2023, dan syarikat itu mengunjurkan lebih banyak penyejukan akan datang. Pada Julai tahun lalu, ia berkata sebilangan kecil peranan telah dihapuskan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *