Tempoh ‘Lockdown’ Waktu Sesuai Bagi Pengembangan Literasi Fizikal Kanak-Kanak

Oleh : Dr. Mohd Zulfadli Razali dan Firdaus Mohamed@ Mohd

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19 mengakibatkan ramai ibu bapa tidak dapat membawa anak-anak mereka untuk berkumpul di taman-taman rekreasi untuk beriadah, berbasikal atau menjalankan aktiviti rekreasi. Perihal ini menyebabkan kebanyakan kanak-kanak mula cenderung kepada permainan elektronik dan menjadi semakin kecewa dengan kekurangan aktiviti fizikal mereka.

Bagaimanapun, ini mungkin merupakan masa yang tepat bagi ibu bapa untuk kembali memperkenalkan konsep literasi fizikal kepada anak-anak bagi memastikan kemahiran atau kecergasan anak-anak tidak terkesan sehingga tidak dapat membina asas kemahiran motor yang baik.

Pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor

Literasi fizikal adalah tentang mempunyai kemahiran fizikal, keyakinan dan menyukai untuk melakukan pergerakan secara aktif seumur hidup. Bagi memastikan kanak- kanak membina asas pergerakkan lokomotor dan bukan lokomotor yang baik, kemahiran asas tersebut perlu dikembangkan dengan memastikan kanak-kanak diberi peluang melakukan kemahiran pergerakan asas seperti keseimbangan dan kordinasi supaya mereka berasa yakin dan bermotivasi untuk kekal aktif.

Daripada perspektif yang lebih positif, kanak-kanak dengan kemahiran motor yang lebih baik akan lebih aktif seawal usia prasekolah, dan trend itu berterusan sepanjang waktu persekolahan hingga meningkat dewasa. Keluarga juga dikatakan memainkan peranan dalam membantu kanak-kanak mempelajari kemahiran baru sekali gus menerapkan keyakinan terhadap kebolehan mereka serta menikmati pengalaman yang menyeronokkan semasa melakukan aktiviti fizikal

Literasi fizikal bergerak seiring bersama pengembangan kemahiran lokomotor dan bukan lokomotor seperti berlari, mengimbangkan diri dan melontar dan lakuan tersebut memerlukan pengetahuan dan pemahaman untuk melakukan kemahiran berkenaan.

Perlu ada keyakinan

Keyakinan terhadap kebolehan serta kemampuan untuk terlibat dalam apa jua acara sukan dan aktiviti fizikal perlu dipupuk. Ini kerana setelah kanak-kanak mempunyai kemampuan dan keyakinan untuk melibatkan diri, keinginannya untuk terus aktif dapat dikembangkan berdasarkan pengalaman positif melalui aktiviti fizikal yang menyeronokkan dan bermotivasi.

Terdapat beberapa tip yang boleh diaplikasikan oleh ibu bapa dalam mengembangkan literasi fizikal kanak-kanak dalam memastikan pembangunan kemahiran motor asas sewaktu PKP. Antaranya ialah:

  • Menjadikan fizikal sebagai aktiviti asas dalam keluarga
  • Ibu bapa membuat aktiviti yang dapat menilai kemampuan kemahiran motor anak- anak
  • Menggunakan muzik atau mengadakan perbincangan mesra semasa menjalankan aktiviti fizikal bersama anak- anak.
  • Sentiasa mengutamakan usaha yang dilakukan oleh anak- anak bukannya prestasi
  • Menunjukkan lakuan yang betul
  • Mengintegrasikan konsep literasi fizikal ke dalam aktiviti harian kanak-kanak
  • Menggalakkan dan menjalankan permainan tidak berstruktur
  • Tekankan kepentingan melibatkan diri dalam pelbagai jenis sukan atau aktiviti fizikal untuk mengelakkan pengkhususan awal yang akan memberi tekanan kepada mereka

Kekal aktif

Daripada perspektif yang lebih positif, kanak-kanak dengan kemahiran motor yang lebih baik akan lebih aktif seawal usia pra sekolah dan trend itu berterusan sepanjang waktu persekolahan hingga meningkat dewasa. Keluarga juga dikatakan memainkan peranan dalam membantu kanak- kanak mempelajari kemahiran baharu sekali gus menerapkan keyakinan terhadap kebolehan mereka serta menikmati pengalaman yang menyeronokkan semasa melakukan aktiviti fizikal.

Oleh itu, manfaatkan masa yang terluang semasa PKP bukan sahaja untuk rohani tapi juga jasmani seperti pengembangan literasi fizikal kanak-kanak dalam memastikan kemahiran motor dapat dipertingkatkan.

–BERNAMA

Dr. Mohd Zulfadli Razali merupakan Penyelidik Utama, Pusat Penyelidikan Sustainable Professional Education for Excellent Development (SPEED). Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).

Firdaus Mohamed@ Mohd merupakan pelajar pasca siswazah di FPTV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *