Selepas Semua Perbincangan Mengenai Kerja Fleksibel Ini, Mengapa Majikan Berkeras Untuk Kembali Ke Pejabat Sepenuh Masa?

Berdasarkan petikan di ChannelNewsAsia.Com, pekerjaaan secara jarak jauh adalah mustahil jika tiada cabarannya tersendiri. Kerja secara hybrid pula boleh dikatakan adalah pengenalan cara pekerjaan yang agak susah untuk dilaksanakan. Tetapi majikan juga harus menitik beratkan tentang kepentingan fleksibiliti dan kesejahteraan pekerja, kata pakar HR Adrian Tan.

Di Singapura, mungkin rakyat pernah melihat atau membaca jenaka ini di Internet tentang bagaimana sebuah syarikat yang mencuba menjaga hal kesejahteraan pekerja.

Syarikat: Kami ingin mempromosikan kesihatan mental di tempat kerja.

Pekerja: Bagaimana pula dengan mengupah lebih ramai orang supaya kami berasa kurang tertekan dan meningkatkan gaji kami supaya kami dapat bersaing dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, supaya kami tidak begitu tertekan?

Syarikat: Tidak, bukan begitu. Cuba mengamalkan Yoga.

Ia akan menjadi satu kenyataan yang lucu jika ia tidak berasa begitu dekat dengan realiti untuk ramai.

Hampir separuh daripada rakyat Singapura telah kembali ke pejabat sepenuh masa, menurut kajian UOB 2022, walaupun lebih daripada 80% memilih beberapa bentuk pengaturan kerja yang fleksibel. Hanya 52% dalam tinjauan Randstad berkata mereka diberikan pilihan bekerja secara jarak jauh.

Nampaknya pelik kami menarik balik keuntungan pandemik utama ini. Selepas semua perbincangan tentang kepentingan fleksibiliti dan kerja secara jarak jauh, sukar untuk memahami mengapa sesetengah syarikat berkeras untuk kembali ke pejabat sepenuh masa.

Adakah majikan sudah melupakan pelajaran pandemik tentang kepentingan kesejahteraan pekerja?

MENGUTAMAKAN MATLAMAT ATAU KESEJAHTERAAN PEKERJA?

Mungkin faktor keuntungan telah menggaburi aspek kesahjeteraan pekerjanya sendiri, dengan majikan hanya menumpukan pada kembali kepada perniagaan seperti biasa tanpa mengambil kira kesan jangka panjang kepada pekerja mereka.

Perubahan wabak mungkin berlaku secara tiba-tiba dan mendalam tetapi ia berlaku hanya dalam tempoh kira-kira tiga tahun dan kemerosotan relatif dalam banyak kitaran hayat perniagaan. Majikan tidak mempunyai pilihan apabila had kapasiti tempat kerja telah ditetapkan, tetapi kini mereka melakukannya, badan-badan korporat juga telah mengarahkan mereka untuk kembali seperti sediakala.

Atau mungkin ianya merupakan kes “tidak dapat dilihat, tidak difikirkan”. Selepas terpaksa melibatkan pekerja secara aktif yang bekerja dari jauh, adakah majikan berpendapat kebimbangan kesejahteraan telah hilang hanya kerana pekerja sudah kembali ke pejabat?

Majoriti pekerja Singapura lebih suka meneruskan pengaturan kerja yang fleksibel, menurut kajian oleh Institut Kajian Dasar yang juga mendapati bahawa pekerja mempunyai kesejahteraan mental yang lebih baik apabila pengaturan kerja mereka sepadan dengan pilihan mereka.

PRODUKTIVITI DAN PENGEKALAN

Ia bukan seolah-olah pekerja tidak membuktikan diri mereka produktif semasa berhadapan dengan  wabak Covid-19. Walaupun kaedah dalam melaksanakan pekerjaan secara jarak jauh dalam keadaan yang masih perlu dipertimbangkan dari masa ke semasa, pelarasan akhirnya menjadikan satu daripada tiga pekerja di Singapura berasa lebih produktif sejak mereka mula bekerja dari rumah, menurut kajian Qualtrics.

Di Amerika Syarikat, nampaknya tenaga kerja kurang produktif pada 2022 berbanding setahun sebelumnya. Sesetengah penganalisis percaya bahawa kelesuan atau mandat kembali ke pejabat adalah sebahagian daripada sebab dan ada juga sebab yang lain mengatakan pasukan kehilangan kesepaduan mereka kerana kekurangan budaya pejabat dan interaksi sosial. Ketua Pegawai Eksekutif Salesforce Marc Benioff baru-baru ini berkata dalam mesej Slack kepada pekerja bahawa pekerja baharu semasa tahun pandemik menghadapi produktiviti yang lebih rendah.

Kita perlu berhati-hati tentang perkara ini, kerja secara jarak jauh bukan tanpa cabarannya. Kerja hibrid boleh menyusahkan untuk dilaksanakan.

Tetapi apa yang pekerja mahukan ialah eksekutif korporat tidak memaksa mereka kembali ke pejabat secara bersendirian dengan kepercayaan bahawa ini akan menjadikan mereka bekerja lebih baik.

Majikan boleh menyumbangkan tenaga kerja mereka dengan baik. Kajian semasa wabak menunjukkan bahawa syarikat yang menawarkan pilihan kerja yang fleksibel melihat ketidakhadiran dan kadar pusing ganti yang lebih rendah. Syarikat yang mengutamakan kesejahteraan pekerja sering dilihat lebih menarik kepada bakal pekerja, membantu dalam pengambilan dan pengekalan.

HILANG KUASA PERUNDINGAN DALAM EKONOMI YANG MERUNDUM

Tetapi dengan ketidaktentuan ekonomi di hadapan dan kadar pertumbuhan yang perlahan dan dengan adanya kemungkinan kemelesetan dalam ekonomi utama, sesetengah majikan mungkin menggunakan ini sebagai alasan untuk mengambil kesempatan ke atas pekerja. Mengapa berubah jika pekerja tidak akan mempunyai kuasa tawar-menawar yang sama ketika masa sukar seperti yang mereka lakukan sekarang dalam pasaran buruh yang ketat?

Ia seperti bermain permainan kerusi muzik, kecuali muzik tidak pernah berhenti dan kerusi sentiasa bergerak. Hanya apabila pekerja berasa selesa dengan pengaturan kerja semasa mereka, majikan menarik permaidani keluar dari bawah mereka.

Ini adalah situasi yang sukar, tetapi majikan juga tidak boleh mengambil langkah yang sambi lewa di sini. Mengerah kadar produktiviti perniagaan dan mengabaikan pekerja kini tidak kelihatan seperti strategi pintar semasa ekonomi masih berkembang.

Mereka juga tidak meletakkan syarikat dalam kedudukan yang baik jika kemelesetan berlaku. Agensi syarikat harus beringat bahawa keadaan ekonomi akan pulih lambat atau cepat dan mereka akan dinilai sekiranya pihak agensi mengambil langkah untuk mengabaikan kebajikan para pekerjanya semasa kegawatan yang melanda.

Ia tidak semestinya situasi serba-serbi. Menawarkan pilihan kerja hibrid dengan hari-hari tertentu yang dikenal pasti untuk pasukan bertemu dan bekerjasama secara peribadi dan fleksibiliti dalam jadual kerja. Jelas dengan pekerja mengapa mereka kembali ke pejabat  bukan hanya kerana beginilah keadaan sebelum ini.

Pasukan korporat boleh mendapatkan perkhidmatan untuk menawarkan sokongan kesihatan mental dan kesejahteraan, tetapi tiada apa yang boleh diperkatakan sekiranya syarikat-syarikat terdiri daripada pegawai-pegawai dan korporat yang menyokong dan memahami dalam aspek penjagaan para pekerja.

Bekerjasama di pejabat boleh membina hubungan yang diperlukan itu. Tetapi memerintahkan orang kembali ke bilik mereka sepenuh masa boleh lebih menyakitkan daripada membantu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *