Rancangan Kerajaan Menghadkan Hasil Tenaga Boleh Diperbaharui

Berdasarkan petikan di BBC.Com, penjana tenaga boleh diperbaharui dan loji kuasa nuklear boleh dihadkan hasil mereka di bawah rancangan kerajaan baharu. Langkah itu boleh menjejaskan keuntungan syarikat tenaga, seperti SSE dan Scottish Power, menjana daripada harga kuasa borong yang tinggi rekod.

Menteri berkata cadangan itu akan memastikan pengguna dan perniagaan membayar harga yang berpatutan untuk tenaga. Tetapi pihak pembekal tenaga berkata rancangan itu yang mana terdapat sedikit butiran boleh menjejaskan pelabur.

Pada masa ini di UK, harga elektrik borong ditetapkan oleh penjanaan gas. Dengan harga gas yang melonjak sejak beberapa bulan kebelakangan ini, beberapa loji tenaga nuklear dan ladang solar dan angin telah memperoleh keuntungan besar.

Ini berbeza pada kemudahan yang lebih baru, yang menghasilkan kuasa pada harga yang dipersetujui.

Had sementara, yang akan mengehadkan jumlah yang boleh dibuat oleh penjana, ditetapkan untuk diperkenalkan di Dewan Rakyat pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada Rang Undang-Undang Harga Tenaga.

Dalam pengumumannya, kerajaan tidak memberikan butiran mengenai jangkaan had harga bagi hasil yang dijana oleh syarikat tenaga boleh diperbaharui.

Kerajaan berkata ia akan melancarkan perundingan tentang cara had hasil akan berfungsi sebelum memperkenalkan langkah itu pada awal 2023.

Pada pendengaran jawatankuasa, Menteri Iklim Graham Stuart berkata had itu akan “membantu membayar kos skim lain, untuk mengurangkan kos tenaga pelanggan”.

Ketika ditanya berapa banyak wang yang akan dikumpul oleh skim had itu untuk kerajaan, Encik Stuart berkata beliau tidak mempunyai angka “segera untuk dinyatakan”.

Jonathan Mills, penjawat awam kanan yang bertanggungjawab ke atas dasar tenaga, berkata “ada kemungkinan untuk menilai kesan dari segi paun” sebaik sahaja butiran had itu dimuktamadkan.

Syarikat tenaga boleh diperbaharui berkata had yang dicadangkan kerajaan UK ke atas hasil mereka secara berkesan akan berjumlah cukai durian runtuh, sesuatu yang dikatakan oleh Perdana Menteri Liz Truss yang beliau menentangnya.

Cukai durian runtuh ke atas sektor minyak dan gas UK telah diperkenalkan pada 26 Mei, disifatkan sebagai Levi Keuntungan Tenaga 25%, dikenakan kepada syarikat yang mengekstrak bahan api fosil British.

Tidak seperti cukai durian runtuh tradisional, had tidak akan menjadi cukai retrospektif ke atas keuntungan berlebihan yang dibuat oleh syarikat tenaga boleh diperbaharui.

Sebaliknya, had tersebut akan mengehadkan jumlah wang yang akan dibuat oleh syarikat tenaga ini, tetapi butirannya masih belum didedahkan.

Kerajaan menegaskan ia tidak mengenakan cukai durian runtuh, Buruh berpendapat ia melakukan perkara itu.

Ia adalah perdebatan yang tidak mungkin dapat diselesaikan. Tetapi gambaran yang lebih besar ialah satu lagi campur tangan kerajaan yang besar dalam pasaran tenaga.

Menteri berkata hubungan antara harga gas yang melambung tinggi, dan tenaga boleh diperbaharui dan nuklear mesti diputuskan.

Itulah sebabnya mereka mengehadkan harga pengeluaran elektrik rendah karbon lama dengan apa yang mereka katakan akan menjadi had sementara pada hasil syarikat.

Kami masih belum melihat perincian rancangan itu tetapi Buruh sudah mendakwa bahawa kerajaan akan memperoleh lebihan wang yang diperoleh syarikat daripada jualan melebihi had yang dikenakan.

Peperangan di Ukraine bermakna terdapat keadaan luar biasa yang menjejaskan bekalan dan harga tenaga.

Walaupun begitu, dasar ini boleh menjadi jualan yang sukar untuk perdana menteri yang mahukan cukai yang lebih rendah, negeri yang lebih kecil dan peraturan yang lebih sedikit jika boleh.

Setiausaha tenaga bayangan Ed Miliband mengalu-alukan keputusan untuk memperkenalkan had itu, tetapi berkata kerajaan “pada asasnya melakukan cukai durian runtuh” ​​selepas Buruh memanggilnya beberapa bulan sebelumnya.

Tetapi Setiausaha Perniagaan Jacob Rees-Mogg menegaskan langkah itu tidak melibatkan cukai durian runtuh ke atas firma terbabit.

“Ia tiada kaitan dengan keuntungan yang diperoleh syarikat ini,” katanya kepada BBC. “Ia berkaitan dengan struktur harga yang dipersetujui dengan negara boleh diperbaharui untuk memastikan pendekatan jangka panjang yang baik.”

Langkah UK berikutan usaha serupa di Eropah, di mana Kesatuan Eropah telah mencadangkan menetapkan had harga 180 euro (£158; $175) setiap megawatt jam (MWj) ke atas hasil penjana boleh diperbaharui untuk menjual kuasa mereka di pasaran.

Had hasil dijangka meningkatkan lebih daripada 117 bilion euro, yang akan dikutip oleh kerajaan negeri anggota dan digunakan untuk mengurangkan bil pengguna pada musim sejuk ini.

Laporan oleh Financial Times mencadangkan harga kira-kira £50 hingga £60 sejam megawatt telah disebut sebagai titik permulaan untuk had UK, tetapi tiada keputusan muktamad telah diambil.

Dijangkakan undang-undang itu boleh dikuatkuasakan di England dan Wales pada awal tahun depan, sementara kerajaan sedang berunding dengan kerajaan Scotland untuk melihat sama ada ia boleh dilanjutkan di sana.

Perundangan itu juga akan membenarkan peraturan berkuat kuasa di Ireland Utara.

Pemimpin dalam sektor tenaga memberi amaran sebarang langkah baharu tidak boleh menangguhkan pelaburan dan harus setanding dengan negara lain.

Dan McGrail, ketua eksekutif RenewableUK, berkata bahawa langkah itu berisiko menghantar “isyarat salah” kepada pelabur dalam tenaga boleh diperbaharui di UK, dan pelaburan ke arah bahan api fosil.

Keith Anderson, ketua eksekutif Scottish Power, berkata ia amat bimbang dengan cadangan penjana boleh diperbaharui membuat “keuntungan luar biasa”.

Beliau berkata: “Sungguh mengecewakan bahawa campur tangan pasaran yang begitu ketara oleh kerajaan telah datang dengan begitu sedikit perincian, semua ini menimbulkan ketidaktentuan.

“Krisis ini berpunca daripada kos gas dan pelik penyelesaian yang dicadangkan adalah untuk mengehadkan harga penjanaan karbon rendah dan membiarkan sektor gas tidak disentuh.”

Editor perniagaan BBC Simon Jack, yang melaporkan langkah itu pada hujung minggu, menjelaskan mengapa had harga menarik minat menteri.

“Masalah dengan cukai durian runtuh ialah semasa ia menangani keuntungan, harga tidak turun. Jika anda mengehadkan harga maka keuntungan, harga dan oleh itu inflasi turun. Yang terakhir adalah tarikan utama kepada kerajaan,” katanya.

Ia datang beberapa minggu selepas kerajaan mengumumkan had yang mengehadkan bil tenaga isi rumah kepada 34p seunit elektrik dan 10.3p untuk setiap unit gas yang mereka gunakan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *